Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης

6/2/2015               17:30

 

Η αιθαλομίχλη που πρόκειται για ένα μείγμα αιθάλης(καπνιάς) και ομίχλης, είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκύπτει κυρίως από την καύση στερεών καυσίμων όπως για παράδειγμα το ξύλο(καυσόξυλα) και ο άνθρακας(κάρβουνο). Τα επιβλαβή σωματίδια που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδίως σε ευπαθή άτομα.

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης στο Λονδίνο, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1952. Το γεγονός ότι διέφερε από την καθαρή λευκή ομίχλη των αγροτικών περιοχών μιας και γινόταν αντιληπτή από την δυσάρεστη οσμή της και την κιτρινοκαφέ χροιά της ήταν και η αιτία να καταγραφεί στην ιστορία ως “Great Smog of London” συνδυάζοντας τις λέξεις smoke(καπνός) και fog(ομίχλη). Στην ουσία δημιουργήθηκε ένα τοξικό νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης σε συνδυασμό με διοξείδιο του θείου και άλλους ρύπους που δυστυχώς στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 άτομα.

Στην Ελλάδα που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης παρατηρείται στα αστικά κέντρα και προκαλείται κυρίως λόγω της αλόγιστης καύσης ξύλων, συχνά μάλιστα ακατάλληλων για καύση(παλιά έπιπλα, παντζούρια κτλ), σε τζάκια και ξυλόσομπες που θεωρούνται τα οικονομικότερα μέσα θέρμανσης. Το νέφος αυτό είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα και επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στο κόκκινο τη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα εξαιτίας της εισπνοής πολυαρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι προσροφώνται στα αιωρούμενα σωματίδια (βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης), είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο που προέρχεται από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Φέτος, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το καμπανάκι για το νέφος της αιθαλομίχλης στην πρωτεύουσα χτύπησε ένα μήνα νωρίτερα(μέσα Νοεμβρίου) σε σχέση με τους προηγούμενες χειμώνες. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ωστόσο δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια νέα σύσταση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας που κατά καιρούς συνηθίζουν να απευθύνουν στους πολίτες προκειμένου να περιορίσουν την άσκοπη χρήση των τζακιών, συνεισφέροντας έτσι στην προστασία της υγείας όλων αλλά κυρίως των ατόμων αυξημένου κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οι καρδιοπαθείς.

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *