Το κάπνισμα πούρων κρύβει παρόμοιους κινδύνους για την υγεία με το κάπνισμα τσιγάρων

Το κάπνισμα πούρων κρύβει παρόμοιους κινδύνους για την υγεία με το κάπνισμα τσιγάρων

24/4/2015                                                                       12:30

 

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα πούρα συνδέονται με πολλές από τις δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, με τις οποίες συνδέονται και τα τσιγάρα. Οι ερευνητές της αρμόδιας εποπτικής Αρχής Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Σίντι Τσανγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας “BMC Public Health”, πραγματοποίησαν μια συστηματική επανεξέταση των μέχρι σήμερα δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με το κάπνισμα πούρων.

Συνολικά αναλύθηκαν 22 μελέτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία και όπως επεσήμανε η Τσανγκ, «τα ευρήματα ενισχύουν τη διαπίστωση ότι το κάπνισμα των πούρων έχει πολλούς παρόμοιους κινδύνους για την υγεία με το κάπνισμα των τσιγάρων. Τα πούρα συνδέονται με θανατηφόρους καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του λάρυγγα και των πνευμόνων, καθώς επίσης με καρδιοπάθεια και με αορτικό ανεύρυσμα».

Όσοι άνθρωποι κάπνιζαν πούρα αποκλειστικά και ποτέ δεν είχαν καπνίσει άλλα προϊόντα καπνού, εμφάνιζαν αυξημένη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Ιδίως όσοι κατέβαζαν τον καπνό του πούρου, είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορους καρκίνους (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων). Ακόμη όμως και όσοι απέφευγαν να εισπνέουν τον καπνό του πούρου, είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους του στόματος, του οισοφάγου και του λάρυγγα.

Όσοι, πριν από τα πούρα κάπνιζαν επίσης και τσιγάρα, είχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν είχαν ποτέ καπνίσει τσιγάρα πριν τα πούρα.

Γενικότερα η κατανάλωση πούρων εμφανίζει ανοδική τάση διεθνώς. Στις ΗΠΑ π.χ. διπλασιάσθηκε από 6,2 δισεκατομμύρια το 2000 σε 13,7 δισεκατομμύρια το 2011, ενώ την ίδια περίοδο στην χώρα αυτή υπήρξε μείωση κατά 33% στην κατανάλωση των τσιγάρων. Η αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές και στην πλευρά της προσφοράς, καθώς στη διεθνή αγορά δεν κυκλοφορούν μόνο μεγάλα και ακριβά πούρα όπως κάποτε, αλλά πλέον μια διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία πούρων σε διάφορα μεγέθη, γεύσεις και συσκευασίες.
Πηγή: Skai.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *