8/11/2015 8:00
Τα παιχνίδια εκτός του σπιτιού και οι εκδρομές, εκτός από ευχάριστες δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη βοηθητικά για τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων.
Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο CU-Boulder του Κολοράντο στις ΗΠΑ, τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε λιγότερο δομημένες δραστηριότητες –όπως το παιχνίδι εκτός σπιτιού, το διάβασμα βιβλίων και οι επισκέψεις σε ζωολογικούς κήπους κ.ά- μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να αναλαμβάνουν δράση για την εκπλήρωση αυτών, χωρίς να χρειάζονται σπρώξιμο από τους ενήλικες.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα παιδιά που συμμετέχουν σε πιο δομημένες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, τα μαθήματα πιάνου και οι σχολικές εργασίες- εμφανίζουν φτωχότερη «αυτοκατευθυνόμενη εκτελεστική λειτουργία», ένα μέτρο της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους ανεξάρτητα.
«Η εκτελεστική λειτουργία είναι εξαιρετικά σημαντική για τα παιδιά. Τα βοηθά με διάφορους τρόπους στην καθημερινότητά τους, από την ευελιξία κι εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων μέχρι το να σταματούν να φωνάζουν όταν είναι θυμωμένα κ.ά. Η εκτελεστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας προβλέπει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα, όπως η σχολική επίδοση, η υγεία, ο πλούτος και η εγκληματικότητα χρόνια ή και δεκαετίες μετά» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών Yuko Munakata.
Παλαιότερες έρευνες
Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο μπορεί να είναι να κάνουν λιγότερο μάθημα, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μελέτες υποδηλώνουν ότι το παιχνίδι και τα συχνά διαλείμματα είναι εξίσου σημαντικά για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών με την ανάγνωση, την επιστήμη και τα μαθηματικά και ότι η καθημερινή ύπαρξη χρόνου για εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να επηρεάσει ευνοϊκά τη συμπεριφορά, τη συγκέντρωση, ακόμα και τους βαθμούς των μαθητών.
Μελέτη σε 11.000 παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics» έδειξε πως μερικά 15λεπτα διαλείμματα την ημέρα είχαν ως αποτέλεσμα καλύτερη συμπεριφορά απ’ ό,τι το συνεχές μάθημα.
«Μερικές φορές είναι απαραίτητο να τεκμηριώνεις επιστημονικά αυτό που η κοινή λογική πρεσβεύει» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρομίνα Μπάρος, παιδίατρος και επίκουρη καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Τα παιδιά χρειάζονται το διάλειμμα, επειδή ο εγκέφαλός τους το έχει ανάγκη».
Πολλά παιδιά, όμως, δεν κάνουν αυτό το διάλειμμα, σύμφωνα με τη μελέτη της: το 30% των παιδιών που ερωτήθηκαν είπε ότι τα διαλείμματα έχουν περιοριστεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία έδειξε πως όσο περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και άσκηση είχαν στη διάθεσή τους τα παιδιά τόσο καλύτερα απέδιδαν στα σχολικά τεστ. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 1.800 μαθητές γυμνασίου, στους οποίους η έλλειψη ελεύθερου χρόνου είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο.
Μία άλλη μελέτη, σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας έδειξε πως όσα έκαναν συχνά σχολικούς περιπάτους, είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε τεστ προσοχής και συγκέντρωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε σε όσα έκαναν περιπάτους στην εξοχή και όχι μέσα στα αστικά κέντρα, σημειώνει η «Επιθεώρηση Διαταραχών Προσοχής» (JAD), όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη.