Το σύνδρομο burnout (επαγγελματικής εξουθένωσης)

Το σύνδρομο burnout (επαγγελματικής εξουθένωσης)

21/4/2015                                                                 10:55

 

Επαγγελματική Εξουθένωση ονομάζεται η καταπόνηση του εργαζομένου τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, λόγω της προσπάθειας του να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δυσκολίες της εργασίας του. Αφορά κυρίως τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από έντονο διαπροσωπικό στρες όπως για παράδειγμα τα επαγγέλματα του ατρικό –νοσηλευτικού προσωπικού ή των εκπαιδευτικών.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το σύνδρομο burnout (επαγγελματική εξουθένωση) δεν το θεωρούν αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου συμβάντος, αλλά το συσχετίζουν με διαδικασία, που έχει να κάνει με το χρόνιο καθημερινό στρες που βιώνει κανείς στην εργασία του.

Οι συμβουλές για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι απλές και είναι οι εξής:

Κάντε τακτικά διαλείμματα
Φροντίστε να σηκώνεστε συχνά από το γραφείο, ακόμα κι αν είναι για να περπατήσετε για πέντε λεπτά. Επιπλέον, αποφύγετε να τρώτε το μεσημεριανό σας φαγητό μπροστά από τον υπολογιστή σας. Απομακρύνοντας τον εαυτό σας από το γραφείο και την οθόνη του υπολογιστή θα ξεκουράσει το μυαλό σας.

Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές
Σήμερα, που τα smartphone επιτρέπουν στον καθένα να βλέπει τα email του οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και η απουσία από το γραφείο δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να ηρεμήσει και να μη δουλέψει. Όταν δεν βρίσκεστε στο γραφείο, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από το κινητό, το tablet ή το laptop σας και επικεντρωθείτε στο να περάσετε χρόνο με οτιδήποτε σας φέρνει ευχαρίστηση.

Ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει
Είναι σημαντικό να βρίσκετε ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείτε με πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση. Μπορείτε να κανονίσετε να κάνετε ένα σπορ ή να βγείτε με τους φίλους ή την οικογένειά σας.

Απολαύστε τα Σαββατοκύριακά σας
Ένα Σαββατοκύριακο είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνετε μία εξόρμηση σε έναν κοντινό προορισμό και να ξεχάσετε την πίεση της εβδομάδας, οπότε μην τα σπαταλάτε μέσα στην πόλη και, ειδικότερα, πάνω από την οθόνη του κινητού σας.

 Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και εξουθενωμένοι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή έναν γιατρό. Εκείνοι, με τις κατάλληλες εξετάσεις και ερωτήσεις θα μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

Πηγή: Business Insider

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *