Το υπόβαθρο της κεφαλαλγίας

Το υπόβαθρο της κεφαλαλγίας

29/05/2015                                                            09:00

 

Ουσιαστικό τύπου τάσης αποτελεί η πίεση των μυών που μπορεί να προκαλέσει θλάσεις στους 36 διαφορετικούς μύες της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα για τη όρθιατάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου και στέλνουν με την σειρά τους σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία γίνονται τελικά αντιληπτά ως κεφαλαλγία.

Η καταπόνηση των μυών δημιουργεί ευαίσθητα σημεία-κόμβους, τα οποία απελευθερώνουν προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες με τη σειρά τους ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων, που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αυτού που ο πάσχων αντιλαμβάνεται ως κεφαλαλγία τύπου τάσης.
Η κεφαλαλγία τύπου τάσης, που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την βελτιστοποίηση της. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μισοί από εκείνους που αιτιούνται κεφαλαλγία τύπου τάσης καθυστερούν την αναλγητική αγωγή την οποία ξεκινούν μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος.

Σχεδόν καθημερινά, επηρεάζει την ποιότητα και το κόστος ζωής του πάσχοντα, σε βαθμό που να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και στην παραγωγικότητα του. Στην Ευρώπη, το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου €21 δισ., και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο €303 ετησίως. Νεότερα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι τα αναλγητικά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.

Τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης της κεφαλαλγίας, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αναλγητικών και την υπέρβαση ενός ανωτάτου ορίου στη μηνιαία κατανάλωση τους.

 

Πηγή: Health.in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.