Τοπικές «Κοινότητες Ατόµων µε Πάρκινσον» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τοπικές «Κοινότητες Ατόµων µε Πάρκινσον» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

15/4/2015                                              11:00

 

Τοπικές «Κοινότητες Ατόµων µε Πάρκινσον» σχηµατίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεσµό ο οποίος στοχεύει στην παροχή πρόσθετης βοήθειας τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη δικτύωσή τους µε ανθρώπους που αντιµετωπίζουν παρόµοια προβλήµατα. Το νέο πρόγραµµα έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί σε πέντε Δήµους της Αττικής- στο Περιστέρι, στην Αργυρούπολη – Ελληνικό, στην Ηλιούπολη, στο Γαλάτσι και στο Παλαιό Φάληρο, ενώ σταδιακά αναµένεται να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήµους του Νοµού.

Η  δράση υλοποιείται µε πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Εθελοντών και Ασθενών µε Νόσο Πάρκινσον «Επίκουρος-κίνηση» και φιλοδοξεί να παράσχει ανακούφιση στους πάσχοντες και τους συγγενείς τους. Η νόσος Πάρκινσον, η δεύτερη είναι συχνότερη εκφυλιστική ασθένεια παγκοσµίως, άλλωστε, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ιδιαίτερα σύνθετη: Οσο εξελίσσεται επηρεάζει προοδευτικά την κίνηση, τη σκέψη και το συναίσθηµα, ενίοτε οδηγεί σε κινητική ή και νοητική «αναπηρία», ενώ οι οικείοι επωµίζονται το µεγάλο βάρος της φροντίδας του ασθενούς. «Διαπιστώσαµε πως σηµαντικό τµήµα των ατόµων µε Πάρκινσον δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστες υπηρεσίες που να προσφέρουν ολοκληρωµένη φροντίδα τόσο στον ασθενή όσο και στον φροντιστή. Αυτό είναι που φιλοδοξεί να προσφέρει δωρεάν το πρόγραµµά µας στον χώρο όπου ζουν οι ασθενείς», λέει σχετικά ο πρόεδρος της «Επίκουρος-κίνηση» κ. Παναγιώτης Ζήκος.

Πλέον, οποιοσδήποτε το επιθυµεί µπορεί να εγγραφεί δωρεάν στην τοπική Κοινότητα Ατόµων µε Πάρκινσον του δήµου όπου κατοικεί και να λαµβάνει µέρος σε όποιες δραστηριότητες επιλέξει. Οι τοµείς τους οποίους καλύπτει το πρόγραµµα είναι: Αξιολόγηση του προβλήµατος από επιστηµονικό προσωπικό, οµαδικά προγράµµατα φυσικοθεραπείας, οµάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τους φροντιστές των ασθενών, Σχολείο Φροντιστών ατόµων µε νόσο Πάρκινσον, µηνιαίες συναντήσεις των µελών της Κοινότητας του Δήµου µε στόχο την ενηµέρωση και την κοινωνικοποίηση, Τηλεφωνική Γραµµή Ψυχολογικής Βοήθειας Πάρκινσον 9011404034.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, σήµερα στην Ευρώπη περισσότεροι από 1,2 εκατοµµύρια άνθρωποι ζουν µε Πάρκινσον, αριθµός που προβλέπεται να διπλασιαστεί µέχρι το 2030. Το οικονοµικό κόστος που προκύπτει από την κατάσταση αυτή για τα ευρωπαϊκά συστήµατα υγειονοµικής περίθαλψης εκτιµάται στα 13.9 δισ. ευρώ ετησίως.

Στους 50.000 ανέρχονται οι Ελληνες που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον. Τα ποσοστά που προσβάλλει κυµαίνονται από 0,2% στον γενικό πληθυσµό έως και 5% στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Η νόσος Πάρκινσον µπορεί να εκδηλωθεί και πριν από την ηλικία των 50 ετών. Αρκετά χρόνια πριν από την εµφάνιση του τυπικού συµπτώµατος (τρέµουλο και βραδυκινησία), οι ασθενείς παρουσιάζουν πρώιµα συµπτώµατα, όπως πόνο στον ώµο, ελάττωση της όσφρησης, κινήσεις στον ύπνο στο στάδιο των ονείρων, κατάθλιψη και δυσκοιλιότητα.

 

Πηγή: Έθνος.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *