“Τα σπίτια των καπνιστών είναι σαν το κέντρο του Πεκίνο”

“Τα σπίτια των καπνιστών είναι σαν το κέντρο του Πεκίνο”

12/11/2014   10:00

Το να ζει ένας μη καπνιστής σε έναν κλειστό χώρο μαζί με καπνιστές είναι το ίδιο με το να ζει σε μια μεγαλούπολη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως το Πεκίνο ή το Λονδίνο.

Όπως υποστηρίζει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι μη καπνιστές που συμβιώνουν με καπνιστές στο σπίτι ή στη δουλειά εκτίθενται σε τρεις φορές περισσότερα τοξικά σωματίδια από το όριο ασφαλείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σον Σεμπλ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», δήλωσαν ότι είναι σημαντικό να αποφεύγει κάποιος να συνυπάρχει με καπνιστές, διότι αυτό απλούστατα βλάπτει την υγεία του. Ήδη προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με μια μεγάλη γκάμα κινδύνων, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε, πολλές κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει μέτρα κατά του καπνίσματος.

Η νέα μελέτη εστίασε στα μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα σε έναν κλειστό χώρο εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σε έναν ανοικτό χώρο τέτοια επικίνδυνα σωματίδια, που εισχωρούν στους πνεύμονες, προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, τη βιομηχανική ρύπανση, την καύση ξύλων κ.α.

Οι επιστήμονες μελέτησαν το επίπεδο των μικροσωματιδίων στον αέρα των σπιτιών τόσο των καπνιστών όσο και των μη καπνιστών. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μέσες συγκεντρώσεις σωματιδίων στα σπίτια όσων καπνίζουν είναι περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με των μη καπνιστών.

Ένας μη καπνιστής που έχει την ατυχία να ζει σε ένα σπίτι καπνιστών εκτίθεται σε υπερτριπλάσιο επίπεδο αιωρούμενων μικροσωματιδίων σε σχέση με αυτό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ασφαλές για την υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, αρκετοί μη καπνιστές που ζουν σε σπίτια ατόμων που καπνίζουν εισπνέουν παρόμοιες ποσότητες σωματιδίων με αυτές που εισπνέουν οι μη καπνιστές που ζουν και εργάζονται σε μεγάλες πόλεις με σημαντική ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας άνθρωπος που ζει σε ένα σπίτι καπνιστών επί 80 χρόνια συνολικά εισπνέει 5,82 γραμμάρια μικροσωματιδίων, έναντι 0,76 γραμμαρίων που εισπνέει όποιος ζει σε σπίτι μη καπνιστών.

Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το πρόβλημα του παθητικού καπνίσματος στα σπίτια, ιδίως εκεί όπου ζουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, British Medical Journal

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *