Τζόγκινγκ με …μέτρο για καλύτερη υγεία

Τζόγκινγκ με …μέτρο για καλύτερη υγεία

3/2/2015                            11:00

 

Η πολλή άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί αν γίνεται με μέτρο.

Έτσι, το τζόκινγκ έχει καλύτερα αποτελέσματα, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής, όταν είναι ήπιο και όχι έντονο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ συχνό και εντατικό τζόκινγκ μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν για 12 χρόνια σχεδόν 1.100 άτομα που έκαναν τζόκινγκ, σε σύγκριση με 413 που δεν έκαναν καθόλου.

Η μελέτη κατέγραψε τις ώρες που έκανε τζόκινγκ ο καθένας μέσα στην ημέρα, τη συχνότητα μέσα στην εβδομάδα και τον ρυθμό της άσκησης, συσχετίζοντάς τα με την υγεία κάθε ατόμου, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.  Το συμπέρασμα είναι ότι όσοι έκαναν τζόκινγκ «με το μαλακό», είχαν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι μανιακοί με το τζόκινγκ είχαν ίδια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, με όσους προτιμούσαν… τον καναπέ.

Το ιδανικό τζόκινγκ -που σχετίζεται με την χαμηλότερη θνησιμότητα- φαίνεται να είναι αυτό στο οποίο αφιερώνει κανείς μία έως δυόμιση ώρες την εβδομάδα, με συχνότητα όχι πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Επίσης, χαμηλότερη είναι η θνησιμότητα όσων κάνουν τζόκινγκ με αργό έως μέτριο ρυθμό (έως οκτώ χιλιόμετρα την ώρα), ενώ όσοι προτιμούν τον γρήγορο ρυθμό (με πάνω από 11 χιλιόμετρα την ώρα), σαν να τρέχουν, έχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Σε γενικές γραμμές, οι τζόγκερ έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους/ύψους), ενώ καπνίζουν λιγότερο.

«Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι ο ρυθμός του αργού τζόκινγκ ισοδυναμεί με έντονη άσκηση, ενώ του γρήγορου τζόκινγκ αντιστοιχεί με πολύ έντονη άσκηση. Όταν κάποιος κάνει τζόκινγκ επί δεκαετίες, αυτό το επίπεδο δραστηριότητας μπορεί να επιφέρει κινδύνους για την υγεία του, ιδίως για το καρδιαγγειακό σύστημά του» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν καταλήξει στη διαπίστωση πως η έντονη άσκηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, real.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.