Xρήση τεχνικής αλλοίωσης του ανθρωπίνου γονιδιώματος

Xρήση τεχνικής αλλοίωσης του ανθρωπίνου γονιδιώματος

2/4/2015                                                      11:55

 

Ομάδα βιολόγων ζήτησε την επιβολή παγκόσμιου μορατόριουμ στη χρήση μιας τεχνικής αλλοίωσης του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η οποία μεταβάλλει το DNA κατά τρόπους που επιτρέπει στις αλλαγές να κληροδοτούνται.

Η νέα τεχνική είναι τόσο αποτελεσματική αλλά και τόσο εύκολη στη χρήση, ώστε κάποιοι γιατροί ενδέχεται να αρχίσουν να την εφαρμόζουν προτού ελεγχθεί η ασφάλειά της. Επίσης η ομάδα των επιστημόνων επιθυμεί να κατανοήσει η κοινή γνώμη τα ηθικά διλήμματα που γεννά η τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να θεραπευτούν γενετικά νοσήματα αλλά και για την ενίσχυση της οξύνοιας ή ακόμα και της ομορφιάς. Κι αυτό είναι ένα μονοπάτι που δεν πρέπει να ακολουθηθεί.

Οι υπέρμαχοι της επιστημονικής ηθικής εδώ και πολύ καιρό έχουν διατυπώσει φόβους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεταβολή της βλαστικής σειράς, οι αλλαγές δηλαδή που μπορεί  να επιφέρει κάποιος στα σπερματοζωάρια, τα ωάρια ή τα έμβρυα, αλλαγές που θα διαρκέσουν για ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου και θα κληροδοτηθούν στους απογόνους του.

Μέχρι σήμερα, αυτές οι ανησυχίες ήταν, ως επί το πλείστον, θεωρητικές. Ομως μία τεχνική που ανακαλύφθηκε το 2012 καθιστά εύκολη τη μεταβολή του γονιδιώματος με μεγάλη ακρίβεια. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταβολή του γονιδιώματος ποντικών, αρουραίων και πιθήκων.

«Η τεχνική μπορεί να αποκαταστήσει βλάβες σε οποιοδήποτε γονίδιο ή να το «ενισχύσει» και έτσι δημιουργεί θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς θα προσεγγίσουμε την ανθρώπινη φύση στο μέλλον και κατά πόσο θα αποπειραθούμε να μεταβάλλουμε τη δική μας βλαστική σειρά, κατά τρόπο ώστε να ελέγχουμε τη γενετική μας μοίρα. Οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα είναι τεράστιοι» εξηγεί ο Τζορτζ Ντάλεϊ, ειδικός στα βλαστοκύτταρα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης και μέλος της ομάδας των βιολόγων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, υποστηρίζουν την πραγματοποίηση  εργαστηριακών ερευνών με αυτή την τεχνική, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι είμαστε έτοιμοι για την κλινική εφαρμογή της. Μία τέτοια εφαρμογή της ρυθμίζεται από αυστηρότατους κανόνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Παρότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική, κάποιες φορές «καταστρέφει» το DNA σε σημεία που δεν επιθυμούν οι ερευνητές. Τώρα, πόσα τέτοια λάθη μπορούν να γίνουν ανεκτά σε ένα κλινικό περιβάλλον είναι ένα από τα πράγματα που η ομάδα της ειδικού θέλει να διερευνήσει πριν από την εφαρμογή της μεθόδου.

 

Πηγή: THE NEW YORK TIMES

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.