Υπουργική Απόφαση για καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας

Υπουργική Απόφαση για καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας

5/5/2015                                                              14:18

 

Τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις για τους περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής και οι τέσσερις συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα. «Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και επισήμανε ότι η «μπόρα» της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική τους κάλυψη, συνέχισε, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα ανθρωπεκεντρικό κράτος που λειτουργεί με αλληλεγγύη προς τους πολίτες του.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως τις 11 Μαΐου, προβλέπει ότι:

Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες. Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία.Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθευονται μέσω των ΚΕΠ. Με το βιβλιάριο αυτό όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους.Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.

Πηγές: Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *